Gulasz z żołądków drobiowych

Składniki przepisu

1 kg żołądków z indyka

3 cebule

5 młodych marchewek

3 ząbki czosnku

1 łyżka soli

1 łyżka masła

ziele angielskie 5-6 ziaren

liść laurowy 2-3 liście

tłuszcz do smażenia

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Coś dla smakoszy podrobów. Lekki, cudowny gulasz z żołądków indyka. Kto nie spróbował ten nie wie co stracił. Różne są techniki gotowania tego gulaszu.Ale ja przedstawie jak zwykle moją sprawdzoną. Ponieważ chodzi nam o smak żołądków unikam dodawania więcej przypraw żeby uwypuklić smak gulaszu.

Oczyszczone i umyte żoładki zalewamy zimną wodą i wstępnie gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.

Wodę odlewamy a żołądki są na wpół ugotowane i można je idealnie pokroić w plastry.

2 cebule kroimy w piórka 1 cebulę kroimy w drobną kostkę i odstawiamy.

Do garnka lub rondla wlewamy kilka łyżek oleju roślinnego i wrzucamy pokrojone żołądki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Dolewamy około 0,5 litra wody. Mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.

Marchewkę kroimy w talarki i zostawiamy na później.

Kiedy żołądki są prawie miękkie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i marchewkę. Przykrywamy i dusimy na wolniutkim ogniu aż marchewka będzie lekko miękka. Jeżeli płyn wyparuje dolewamy wodę.

Na patelnię dajemy łyżkę masła i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy powoli mieszając aż cebulka będzie miała lekko złoty kolor. Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie. Łączymy mąkę z cebulką i tłuszczem i smażymy aż mąka stanie się złota. Zdejmujemy z patelni i wlewamy szklankę zimnej wody. Mieszamy aż wszystko stanie się jednolite i gładkie. Jeżeli jest za gęste dodajemy jeszcze zimnej wody aż konsystencja będzie gęstej śmietany. Stawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania. Całość przelewamy do gulaszu i zagotowujemy mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprawiamy solą na końcu żeby żołądki nie stwardniały podczas gotowania.

Podajemy z makaronem świderki lub penne.

Smakuje tak kapitalnie że raz spróbujecie i będzie to Wasza potrawa na stałe w Menu.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2016-10-23 napisał/a:
"Szczypior, szczególnie świeży z ogrodu daje dodatkowo posmak świeżości. A do zdjęcia trochę koloru"
Ocena: 0/5
 

Waldek w dniu 2016-09-22 napisał/a:
"Trochę pracowite, ale muszę przyznać że pomysł na krojenie już podgotowanych żołądków, daje efekt potrawy delikatnej. Nie rozumię tylko tego co przedstawia zdjęcie - co z tym wszystkim ma wspólnego szczypior? Baa...,jak ktoś lubi takie kontrasty :)"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1