Kurza wątróbka na grzankach

Składniki przepisu

200 g wątróbki z kurczaka

po kawałku papryki żółtej, czerwonej i zielonej

1 mała ostra papryczka chili

1 cebula

70 ml Porto, Madery lub Marsala

sól i pieprz do smaku

oliwa

4 kromki ciabatty lub innego chleba

Wydrukuj przepis >>



Wątróbka na grzankach bardzo szybka i łatwa przekąska Podejrzewam że nawet Ci którzy nie przepadają za podrobami przekonają się po spróbowaniu. Całość trwa może 15 minut.

Patelnię rozgrzewamy i wlewamy oliwę. Na patelnię wrzucamy umyte i pokrojone na wielkość kęsa wątróbki.

Smażymy na mocnym ogniu z obu stron. Przesmażoną lekko wątróbkę zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i zmniejszamy ogień na średni.

Podsmażamy chwilę i dokładamy paprykę pokrojoną w krótkie słupki

Podsmażamy minutkę i dokładamy wcześniej podsmażone wątróbki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dolewamy porto i smażymy powoli ok. 3 minu

Kromki chleba opiekamy na złoty kolor, kładziemy na talerzu i na wierzch kładziemy wątróbki.

Do tego kieliszek czerwonego wina podniesie przekąskę na wyższy poziom. Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1