Flaczki z opieńków

Składniki przepisu

świeże duże opieńki
2 duże marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka szt. ziela angielskiego
gałka muszkatałowa
majeranek
sól i pieprz
pieprz kajeński / opcjonalnie /
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżka mąki

Wydrukuj przepis >>



Akurat zaczął się sezon na opieńki dlatego na te pochmurne, chłodne i deszczowe dni polecam rozgrzewające flaczki z opieńków.

Już wcześniej pisałem że opieńka jest bardzo wszechstronnym, aromatycznym i smacznym grzybem.

Zwykle zbiera się małe opieńki do marynowania. Ja wybrałem duże których prawie nikt nie zbiera. Te mają niezwykły aromat i najlepiej się nadają do flaczków. Można zrobić to na wywarze mięsnym ale według mnie taki wywar zagłuszy aromat grzybów.

Wybieramy większe opieńki

dokładnie płuczemy w zimnej wodzie z solą, wtedy blaszki szerzej się otwierają i cały nagromadzony piasek wylatuje. Kroimy wdłuż na flaczki.

Warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por kroimy na niezbyt drobną kostkę.

Do garnka wrzucamy łyżkę masła i 2-3 łyżki oliwy.

Na tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek


 
Podsmażamy wolno aż cebula zmięknie i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

Podsmażamy jeszcze chwilę żeby liść puścił aromat i dokładamy pokrojone warzywa


 
Mieszamy warzywa i na silniejszym ogniu podsmażamy przez pięć minut mieszając. Dolewamy ok. litra lub 1 1/2 litra wody , przykrywamy i gotujemy około 15 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski opieńki


 
Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatałową i majerankiem.

Właściwie zupa jest gotowa. Niektórzy taką lubią. Żeby była bardziej treściwa robimy zasmażkę lekko złotą z jednej łyżki masła i jednej łyżki mąki.

Do rondla dajemy masło

Kiedy masło się roztopi dosypujemy mąkę

mieszamy dokładnie i podsmażamy na bladozłoty kolor

Rozprowadzamy wywarem energicznie mieszając i wlewamy całość do zupy mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Zagotowujemy i przekładamy na talerze.


Podajemy z pieczywem
 
Dla lubiących ostro możemy doprawić pieprzem kajeńskim
Smacznego
 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

andrzej niedźwiedzki w dniu 2015-10-21 napisał/a:
"Zawsze myślałem,że flaki muszą być mięsne, a tu proszę grzybki wspaniale zastąpiły mięsko, a całość wygląda bardzo apetycznie."
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1