Gulasz drobiowy z rydzami

Składniki przepisu

 2 filety z kurczaka

świeże rydze

1 większa cebula

1 duży ząbek czosnku

spora łyżka zielonej czubrycy

2 łyżki suszonej papryki w płatkach

sól, pieprz

olej rzepakowy

Wydrukuj przepis >>



 Jesień, deszcze i grzyby. Bieszczadckie lasy obrodziły w rydze. Na zewnątrz zimno i bardzo deszczowo. Na taką pogodę najlepszy szybki i rozgrzewający gulasz z rydzami.

Mięso płuczemy i osuszamy

Rydze czyścimy, myjemy i osuszamy. Można użyć większych rydzów bo zazwyczaj małe idą do słoika

Cebulę i czosnek pokrojone szklimy na oleju

dodajemy pokrojone w kostkę filety

posypujemy czubrycą i dusimy ok. 15 minut

Duże rydze kroimy

i dodajemy do podduszonego mięsa. Dokładamy też paprykę.

i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem a dla zmarzniętych polecam dodanie chili. Sos wytworzy się sam

Podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1