Kozia broda panierowany

Składniki przepisu

Kozia broda, szmaciak

bułka tarta

jajko

szczypiorek z cebulką

sól i pieprz

tłuszcz do smażenia

Wydrukuj przepis >>



Jego wysokość szmaciak panierowany. Uważam że jest to tak wszechstronny grzyb że pasuje do każdej prawie potrawy. Najlepszy dla mnie jest smażony na maśle ale panierowany nie traci nic ze swoich walorów. Śmiem twierdzić że jest smaczniejszy od kani.

Grzyba

kroimy w plastry ok. 2,5-3 cm grubości i płuczemy bardzo dokładnie

Osuszamy delikatnie na ściereczce.

Jajko roztrzepujemy a do drugiego naczynia wsypujemy tartą bułkę jak do klasycznej panierki.

Obtaczamy w jajku i bułce i kładziemy na rozgrzany tłuszcz

Podsmażamy na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem i obracamy delikatnie na drugą stronę

Zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i mamy rarytas na podniebieniu.

Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2015-10-15 napisał/a:
"Prawda. Trzeba przy panierowaniu obchodzić się z nim bardzo delikatnie. To jest bardzo wszechstronny grzyb. Dla mnie najlepszy jest na krótko z patelni"
Ocena: 0/5
 

bożka w dniu 2015-10-14 napisał/a:
"tez wypróbowałam na wiele sposobów ,ale na ten nie wpadłam ale uwazam ,że jest tak aromatyczny i delikatny a przez swoja kruchość nadaje sie do wielu potraw "
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1