Kurczak z prawdziwkami i sosem grzybowym

Składniki przepisu

świeże prawdziwki

200 g kaszy perłowej

papryka czerwona, żółta, zielona

suszone grzyby

1-2 łyżek mąki

bulion

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

tymianek

natka pietruszki

olej do smażenia

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Grzyby mają to do siebie że nie potrzeba wymyślać żeby stworzyć smakowite danie. Kurczak z prawdziwkami to łatwe i szybkie danie, niezwykle smaczne. Połączenie delikatnego prawdziwka z delikatną piersią z kurczaka daje naprawdę wspaniały efekt. Całość podkreśla jeszcze kasza perłowa nasączona sosem grzybowym.

Grzyby suszone zalewamy letnią wodą i odstawiamy na godzinę lub dwie do namoczenia. To będzie baza do sosu grzybowego.

A teraz przygotowanie. Pierś z kurczaka kroimy na większe kawałki

Paprykę kroimy w małe paski

Odciśnięte grzyby suszone kroimy na kawałki. Wodę z moczenia grzybów zostawiamy.

Prawdziwki czyścimy wilgotną ściereczką lub pędzelkiem i kroimy na większe kawałki. Ja miałem jeszcze kilka pieczarek polnych które dodałem.

Pokrojone prawdziwki rumienimy na silnie rozgrzanej patelni razem z suszonymi grzybami, krótko i zdejmujemy.

Paprykę również podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1-2 łyżek oleju. Podsmażamy tak aby była półmiękka, ale pozostała krucha. Zdejmujemy z ognia.

Mięso kurczaka obsmażamy na patelni, krótko

Posypujemy mąką i podsmażamy krótko mieszając

Zalewamy wodą z moczenia grzybów, można też kostkę rosołową rozpuścić w wodzie z grzybów. Ja podlałem tylko wodą z moczenia.

Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i po ok. 5 minutach dokładamy podsmażone grzyby.

Gotujemy jeszcze kilka minut aż sos zgęsnieje. Na drugiej patelni bardzo krótko podsmażamy paprykę tak aby się zagrzała.

Na talerz wykładamy ugotowaną kaszę i wykładamy mięso z grzybami. Od środka do boków talerza. Dookoła rozkładamy podsmażoną paprykę. Całość polewamy powstałym sosem.

Całość możemy posypać natką pietruszki. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1