Pasztet z prawdziwkami

Składniki przepisu

4 małe pękate prawdziwki, koniecznie świeże. Mrożone mogą być ale trzeba je specjalnie potraktować.

2-3 średnie brązowe pieczarki

150 g mieszanych grzybów / prawdziwki, pieczarki, podgrzybki .. /

2 szalotki

2 ząbki czosnku

220-250 g świeżego szpinaku / 1 opakowanie /

1 opakowanie serka ricota 200 g

100 g żółtego sera / gouda, ementaler/

100 ml śmietanki 36 %

2 jaja

1 pęczek natki pietruszki

kilka gałązek tymianku

masło

sól i pieprz

1 opakowanie ciasta francuskiego ok 400 g

Wydrukuj przepis >>



Tak właściwie to nie wiem jak go nazwać. Pasztet z grzybami czy faszerowane ciasto. Jak zwał tak zwał, smakuje totalnie odlotowo. A z kieliszkiem dobrego Amarone po prostu niebiańsko. Ale nie o smaku mam pisać tylko jak to się robi.

Zaczynamy:

Na patelnię dajemy łyżkę masła sklarowanego, albo łyżkę masła i łyżkę smalcu. Żadnego oleju. Podgrzewamy mocno patelnię i wrzucamy pokrojone grzyby, pieczarki i resztę leśnych. Smażymy na mocnym ogniu ok. 3 min ciągle mieszając.

Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Na pozostałym tłuszczu zeszkliwiamy drobno posiekane szalotki i też ostudzamy.

Wypłukany i osuszony szpinak kroimy na mniejsze części

Na patelnię dajemy łyżkę masła i posiekany drobno czosnek i dodajemy szpinak.

Podsmażamy powoli, mieszając, tylko aby dostał trochę ciepła. Nie wysmażamy go.

zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia.

Do większej miski wrzucamy ser ricotta, dodajemy ostudzony szpinak. Niewielką część szpinaku zostawiamy na potem.

Dokładamy podsmażone i ostudzone grzyby

Dolewamy śmietanki, jedno jajo, natkę pietruszki posiekaną grubo i listki tymianku oraz podsmażoną i ostudzoną szalotkę.

Na koniec na grubych oczkach ścieramy ser i dokładamy do miski. Solimy i doprawiamy pieprzem. Farsz musi być lekko pikantny.

Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

Rozmrożony płat ciasta francuskiego rozkładamy w wysmarowanej masłem foremce / keksówce /

Cały środek smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem i spód posypujemy bułką tartą. Bułka wchłonie nadmiar wilgoci.

Na spód dajemy masę ok. 0,5 cm grubości. Na wierzch rozkładamy pozostały szpinak. I mocno smarujemy jajkiem. Zrobi nam zieloną warstwę z której wyrastają grzyby.

Na tym podłożu ustawiamy nasze surowe, dobrze oczyszczone prawdziwki na przemian z brunatnymi pieczarkami lub same prawdziwki. Dokładnie wypełniamy masą wszystkie odstępy pomiędzy grzybami.

Resztę masy rozprowadzamy równomiernie w całej foremce.

Zawijamy wszystkie boki ciasta do środka i smarujemy jajkiem. Ze skrawków robimy jakis wzorek i też smarujemy jajkiem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55 - 75 minut na mocno złoty kolor.

Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Ostygnięty pasztet wkładamy do lodówki na całą noc. Zupełnie wystygnięty kroimy w plastry i podajemy. Najlepiej z dobrym winem.

Życzę smacznego i przepięknych smakowych doznań.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1