Rolada ziemniaczana z rydzami

Składniki przepisu

 

1,5 ziemniaków

ok. 350 g mąki ziemniaczanej

ok. 0,5 - 0,7 kg rydzów lub innych grzybów leśnych

masło

1 cebula

2 jaja + jedno żółtko do posmarowania

1-2 łyżki oleju

bułka tarta

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Rydze to są tak wszechstronne grzyby że nie potrzeba wielkiego wysiłku na pomysł co z nimi zrobić. Pasują do wszystkiego. Idealnie się sprawdzają same lub z niewyszukanymi dodatkami. Tym razem ukłan w stronę kuchni śląskiej. Rolada ziemniaczana z rydzami na bazie ciasta do klusek śląskich.

Ziemniaki gotujemy i gorące przeciskamy przez praskę lub ugniatamy bardzo dokładnie.

Rydze oczyszczamy i myjemy dokładnie. Najlepiej użyć dużych, czasami połamanych bo i tak będą krojone.

Kroimy na mniejsze kawałki

Na patelnię dajemy masło i pokrojoną cebulę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli i dodajemy rydze. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy aż soki odparują. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ostudzone ziemniaki wyrównujemy w misce lub jak w tym przypadku w garnku z braku miski. Przepis powstał w warunkach turystycznych przy lesie. Wybieramy 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąki ziemniaczanej. Dodajemy 2 jaja, olej. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Wyrabiamy ciasto jak na kluski śląskie. Wyrobione ciasto rozkładamy na folii spożywczej, w tym przypadku na rozciętej wzdłuż reklamówce, posmarowanej olejem i posypaną bułką tartą.

Rozciągamy lub delikatnie wałkujemy ciasto do grubości ok. 1 cm. Na ciasto nakładamy farsz.

Farsz nakładamy na całą powierzchnię zostawiając wolne miejsce na brzegach.

Zwijamy w roladę

    

Wyrównujemy roladę.

Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Układamy naszą roladę na blasze

i smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy bułką tartą

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni

i zapiekamy ok 25 - 30 minut.

Podajemy gorącą z ciemnym sosem i suruwką z białej lub czerwonej kapusty.

Smakuje wybornie. Smacznego

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1