Rydze z patelni

Składniki przepisu

świeże rydze

masło

natka pietruszki

sól

Wydrukuj przepis >>



Rydze - dostojeństwo wśród grzybów. Z dzieciństwa utknęło mi w pamięci, kiedy po powrocie z lasu u babci, kładło się oczyszczone rydze na blasze kuchennej od pieca kaflowego. Wystarczyło tylko posolić i po 2 minutach rydze rozpływały się w ustach.

W dobie dzisiejszej jest już trudno o stare piece kuchenne dlatego też i najbardziej klasyczny przepis na rydze został zmodyfikowany.

Świeże rydze

czyścimy dokładnie pędzelkiem lub przecieramy wilgotną ściereczką. Korzonki obcinamy.

Na patelnię dajemy masło

Na rozpuszczone masło kładziemy rydze korzonkami do góry.

Smażymy delikatnie około 2-3 minut, solimy z wierzchu i obracamy

Smażymy jeszcze minutkę, podrzucamy delikatnie i wykładamy na talerz. Posypujemy natką i natychmiast podajemy.

Absolutna rewelacja. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1