Sałatka z kurkami

Składniki przepisu

sałata strzępiasta

sałata dębolistna lub inna

1 - 2 nektarynki

200 g kurek

świeża bryndza lub inny słony ser ( np. feta )

pół czerwonej cebuli

1 dymka

1 ząbek czosnku

pomidory koktajlowe

liście bazylii

DRESING

musztarda ziarnista, ocet scherry lub czerwony winny, oliwa z pierwszego tłoczenia, szczypta soli

Wydrukuj przepis >>



Upały tego lata sprawiły że na południu Polski trudno o grzyby w lasach. Ale dla innych szczęśliwców i tych którzy mogą kupić kurki polecam lekką i wspaniałą sałatkę do wykonania w każdych warunkach.

SAŁATKA Z KURKAMI

Kurki

czyścimy dokładnie pędzelkiem lub ściereczką. Większe dzielimy, mniejsze dajemy w całości. Odstawiamy żeby przygotować resztę.

Na talerz

układamy porwaną na większe części sałatę. Nektarynki najlepiej lekko twardawe, kroimy na ósemki i układamy na sałacie.

Dodajemy pomidory i pokrojoną dymkę. Dokładamy pokruszoną na większe kawałki świeżą bryndzę lub inny ser.

Bazylię rwiemy na małe kawałki lub używamy jeszcze lepiej bazylii greckiej, drobnolistnej.

Patelnię suchą rozgrzewamy mocno, dodajemy łyżkę oleju i wrzucamy kurki

Podsmażamy ciągle potrząsając ok. 3 minut i dorzucamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażamy jeszcze razem ok. 1 minuty tak aby cebula była jeszcze lekko chrupiąca i wykładamy na sałatkę.

Grzanki skropione oliwą ,smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Podajemy z grzankami lub jak w moim przypadku też z proziakami.

 

Całość polewamy dresingiem i słonecznego smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1