Zapiekanka z cykorii i sosu z grzybów marynowanych

Składniki przepisu

3-4 cykorie
szynka parmeńska / może być surowy wędzony boczek /
leśne grzybki marynowane
1 cebula
250 ml śmietany 30 %
żółty starty ser
1 lampka dobrego czerwonego wina
olej do smażenia
szczypiorek
sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Grzybobranie, las i cudowna jesień już się skończyła. Sezon grzybowy też. Pozostały nam wspomnienia z różnego rodzaju marynat grzybowych, suszu czy też kiszonych grzybów. Pora aby grzybki marynowane dobrze wykorzystać nie tylko jako zakąska.

Cykorie solimy, 

zawijamy w szynkę parmeńską.

  

Grzybki marynowane

odcedzamy na sitku z marynaty.


Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę.

Kiedy cebula się zeszkli dodajemy grzybki marynowane.

Podsmażamy chwilę i dolewamy śmietanę.

Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Sos jest absolutnie rewelacyjny.

Owiniętą w szynkę cykorię wkładamy do naczynia żaroodpornego,

zalewamy sosem

i posypujemy z wierzchu tartym serem.


Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i wkładamy naszą cykorię na ok. 20 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i zapiekamy ok. 15 minut.

Wykładamy na talerze i cudownego smacznego. Lampka dobrego wina jest w tym przypadku składnikiem nieodzownym

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1