Ziemniaki smażone z brukselką i rydzami

Składniki przepisu

Świeże rydze albo prawdziwki, gąski, opieńki

5 ziemniaków najlepiej sałatkowych

garść brukselki

boczek, najlepiej surowy wędzony

1 cebula

olej

masło

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Takie szybkie danie jest idealne po spacerze w górach i grzybobraniu. Łatwe do wykonania i pyszne dla głodomorów po spacerze.

Ziemniaki w mundurkach gotujemy w nieosolonej wodzie ok. 15 minut od zagotowania.

Zdejmujemy z ognia odlewamy wodę i przelewamy zimną wodą żeby przerwać proces gotowania.

Do oddzielnego garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy ok. 5-7 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Boczek kroimy na kawałki

Ziemniaki kroimy na plasterki, jeżeli są większe to kroimy na półplasterki i dajemy na patelnię z rozgrzanym olejem.

Jeżeli skóra na ziemniakach jest gruba to oczywiście zdejmujemy.

Do ziemniaków dodajemy boczek z cebulką pokrojoną w piórka.

Smażymy tak aby się delikatnie podpiekły, solimy i doprawiamy pieprzem i przykrywamy pokrywką na 5 minut.

Ziemniaki smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło

i wrzucamy brukselkę pokrojoną na połówki

Smażymy aż się przyrumieni, i zdejmyjemy z patelni.

Wkładamy na patelnię nową porcję masła i na rozgrzane kładziemy rydze

Smażymy ok 2 min i przewracamy na drugą stronę. Zdejmujemy patelnię z ognia, grzyby za chwilę dojdą. Solimy i doprawiamy pieprzem.

Wykładamy wszystko na talerz

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1