Babka ziemniaczana z wiejskim twarożkiem

Składniki przepisu

12 sporych ziemniaków

0k, 25 dag dobrego twarogu, najlepiej od Pani Eli z Orelca

3 jajka

ząbek czosnku

4-5 łyżek skwarek ze swojskiej słoniny, pyszne od Józia z Terki

1 cebula

mąka

bułka tarta

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Kresy - to babka ziemniaczana. Podkarpackie i Bieszczady to też Kresy. I każdy zakątek Kresów Wschodnich ma swoją najlepszą babkę ziemniaczaną. Mamy i my :

Ziemniaki ścieramy na tarce, odsączamy na sitku a powstały krochmal zachowujemy.

Skwarki ze swojskiej słoniny przesmażyć z posiekaną cebulą i posiekanym czosnkiem.

Do utartych ziemniaków dodajemy prawdziwe wiejskie jaja, przesmażone skwarki z cebulą, twaróg

i zachowany krochmal

i tyle mąki aby powstało gęste ciasto ale nie za gęste żeby nie było twarde

Doprawiamy do smaku i dobrze łączymy wszystkie składniki

Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą

i przekładamy ciasto

Piec ok. 1 godziny aż będzie upieczone i skórka zapieczona

Do tego schłodzone mocno mleko prosto od krowy i... trwaj chwilo. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1