Składniki przepisu
1,5 ziemniaków
2 szklanki mąki
2 jajka
1-2 łyżek masła
bryndza
listki czosnku niedźwiedziego
masło + bułka tarta
pieprz czarny młotkowany ( opcjonalnie)
Wydrukuj przepis >>O smaku bryndzy z farmy Nikosa już napisałem wiele. O knedlach jeszcze nic, bo właściwie większość zna je pod postacią nadziewanych śliwką. Ale o knedlach nadziewanych bryndzą zmieszaną z czosnkiem niedźwiedzim napisać muszę.
Przede wszystkim ciasto, delikatne miękkie to już sztuka sama w sobie. Nadzienie : drażniące każdy kubek smakowy, idealne, lekko pikantne, serowe jednym słowem inne i wspaniałe. To danie trzeba koniecznie spróbować.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę,
dodajemy łyżkę lub dwie masła, mąkę
i 2 jaja
zarabiamy ciasto. Musi być miękkie i elestyczne
Dzielimy i formujemy wałki o średnicy ok. 7 cm a te na kawałki ok. 3 cm rozpłaszczamy na placuszki.
Czosnek niedźwiedzi kroimy na drobne listki
przekładamy do rozdrobnionej bryndzy i mieszamy.
Nie solimy ponieważ bryndza sama w sobie jest słona. Ja osobiście dodaję sporą szczyptę pieprzu czarnego, najlepiej zmłotkowanego.
Nadziewamy knedle
Gotowe
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut od wypłynięcia
Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy natychmiast z masłem, bułką tartą i pokruszoną drobno bryndzą.
Totalne zauroczenie. Smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.