Knedle nadziewane bryndzą

Składniki przepisu

1,5 ziemniaków

2 szklanki mąki

2 jajka

1-2 łyżek masła

bryndza

listki czosnku niedźwiedziego

masło + bułka tarta

pieprz czarny młotkowany ( opcjonalnie)

Wydrukuj przepis >>



O smaku bryndzy z farmy Nikosa już napisałem wiele. O knedlach jeszcze nic, bo właściwie większość zna je pod postacią nadziewanych śliwką. Ale o knedlach nadziewanych bryndzą zmieszaną z czosnkiem niedźwiedzim napisać muszę.

Przede wszystkim ciasto, delikatne miękkie to już sztuka sama w sobie. Nadzienie : drażniące każdy kubek smakowy, idealne, lekko pikantne, serowe jednym słowem inne i wspaniałe. To danie trzeba koniecznie spróbować.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę,

dodajemy łyżkę lub dwie masła, mąkę

i 2 jaja

zarabiamy ciasto. Musi być miękkie i elestyczne

Dzielimy i formujemy wałki o średnicy ok. 7 cm a te na kawałki ok. 3 cm rozpłaszczamy na placuszki.

Czosnek niedźwiedzi kroimy na drobne listki

przekładamy do rozdrobnionej bryndzy i mieszamy.

Nie solimy ponieważ bryndza sama w sobie jest słona. Ja osobiście dodaję sporą szczyptę pieprzu czarnego, najlepiej zmłotkowanego.

Nadziewamy knedle

Gotowe

Gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut od wypłynięcia

Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy natychmiast z masłem, bułką tartą i pokruszoną drobno bryndzą.

Totalne zauroczenie. Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1