Paszteciki krucho-drożdżowe z leśnymi grzybami i buncem

Składniki przepisu

50 dag mąki

ok.3/4 szklanki mleka

5 dag drożdży

20 dag masła wiejskiego

2 jajka od kur wiejskich wolnego chowu

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 żółtko + wiejska śmietana do posmarowania

FARSZ

grzyby leśne

kawałek bundza

cebula

piepr i sól

majeranek

masło

Wydrukuj przepis >>



Niewiele jest rzeczy które aż w taki sposób wpływają na dobre samopoczucie jak wspaniała potrawa wykonana z prostych ale najlepszych składników i wykonana z wielkim uczuciem. To jest tajemnica smaku wielu potraw , której nie podrobi żaden dodatek w postaci przypraw.

Paszteciki krucho-drożdżowe to wspaniały dodatek do klarownych zup a tak wykonany jest wspaniały jako przystawka lub przekąska.

Drożdże rozcieramy z cukrem i

rozprowadzamy letnim mlekiem

dodajemy mąkę, jaja, masło, sól, cukier

wyrabiamy

i zawijamy szczelnie w folię

wkładamy do lodowatej wody "zatapiamy".

Kiedy wypłynie wykładamy na posypaną mąką stolnicę

wałkujemy i robimy paszteciki - kszałt wg uznania. Nasze są w kształcie pierogów.

FARSZ

Grzyby z cebulką dusimy na maśle, dodajemy starty na tarce ser Bundz i przyprawiamy

Gotowe paszteciki kładziemy na blachę do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną

Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

i podajemy. Najlepsze są ciepłe.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1