Placek z kozim bundzem

Składniki przepisu

 30 dag koziego bundza z sąsiedztwa

1,5 szklanki dobrej mąki z młyna w Izdebkach

1/2 szklanka wody gazowanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

słodka papryka w proszku

ostra przyprawa Adama z chili

sól i pieprz

2-3 łyżki dobrej śmietany z Terki

szczaw, liście buraczków, szpinak, rukola, liście ogórecznika, zielony cząber, świeży tymianek, szczypior szalotki z naszego ogródka

kilka grzybów leśnych z Myczkowskich lasów

cebula

3 jajka od kury zielononóżki z sąsiedztwa

gałka muszkatałowa,

czosnek granulowany, masło od Nikosa świeżo zrobione

Wydrukuj przepis >>



 Wiosnę tego roku mamy przepiękną w Bieszczadach. Ogródek przydomowy obrodził wspaniale. Świeże produkty takie jak śmietana,masło ser od naszych sąsiadów, grzyby z naszych lasów to wszystko skłania do chętnego eksperymentowania w naszej kuchni.

Tym razem jest to placek z kozim bundzem od naszych sąsiadów i pełną gamą nowalijek i przypraw. Idealny jako dodatek do świeżych sałat, do jedzenia solo, miękki, lekko wilgotny i bardzo treściwy.

   

Świeże liście warzyw i ziół : ogórecznik lekarski i inne liście

kroimy i dusimy na odrobinie masła

przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatałową oraz czosnkiem. Dusimy krótko i studzimy.

Grzyby kroimy i dusimy razem z cebulką

Starty na tarce ser,jajka, śmietanę ucieramy

ser,jajka, śmietanę ucieramy

dodajemy wodę gazowaną

mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i dokładnie lączymy

Foremkę smarujemy masłem i wlewamy ciasto

pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni aż się ładnie zarumieni

Wyjmujemy z foremki i studzimy

A teraz smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1