Smażony Bunc w panierce migdałowej

Składniki przepisu

Świeży bunc

płatki migdałów

masło klarowane

jajo

mąka

odrobina soli

 

Wydrukuj przepis >>



Wielu próbowało już smażonego Camemberta. Ale kto nie próbował smażonego bunca ten nie próbował wogóle. A w szczególności bunca z farmy Nikosa z Wańkowej . Eksplozji smaku której się doznaje trudno opisać. Jest obłędny.

W tym przepisie nie ma żadnych zamienników. Musi być bunc i kropka. Przepis robiliśmy na kuchence turystycznej i takowej patelni.

Ser kroimy w plastry ok. 1 cm

Na talerzyk wysypujemy płatki migdałów. Cudowne będą również rozdrobnione krakersy z orzechami włoskimi.

Jajo wbijamy do miseczki i rotrzepujemy. Na drugi talerzyk wsypujemy mąki, która wchłonie delikatną wilgoć sera.

 

Kawałki sera obtaczamy w mące, strzepując nadmiar, następnie w jajku i na końcu w płatkach migdałów.

Masło topimy na patelni na mocnym ogniu i kładziemy nasze obtoczone plastry sera

Smażymy krótko z obu stron na złoty kolor.

Wykładamy na talerz i podajemy gorące.

Do sera pasuje półwytrawna konfitura z żurawiny albo sos gruziński tkemali. Oczywiście dobre wino podkreśli całość.

Ja osobiście wolę bez dodatków ale z winem.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1