Szaszłyki z ziemniaków z oscypkiem

Składniki przepisu

4 duże ziemniaki - najlepiej pieczeniowe

ok. 30 dag boczku wędzonego - najlepiej swojej roboty

1 ostra papryka chili

2 ząbki czosnku

1 listek laurowy

po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego

sól

oscypek

2 jabłka

majeranek

masło

olej

2 łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżeczka oregano

szczypta kurkumy

Wydrukuj przepis >>



Super danie bez mięsa, kolejne bardzo sycące z prostych i najlepszych produktów. Być może nie każdemy wyjdzie tak jak nam ale cała rzecz leży w oscypku. Te które my używamy to wielkie oscypki od Nikosa z Wańkowej w Bieszczadach. Podhalańskie mają się nijak do nich ale spróbować można.

Przygotowujemy zioła do gotowania ziemniaków

Wkładamy do wody i gotujemy ziemniaki na półtwardo , wyszorowane, nie obierane

Odcedzamy i kroimy bez obierania w plastry

Boczek kroimy i smażymy na suchej patelni

   

Z jabłek wydrążamy gnaizda nasienne i kroimy w plastry. Smażymy na maśle z majerankiem

    

Oscypek kroimy także w plasterki

Patyczki od szaszłyków moczymy w wodzie

i na namoczone nadziewamy wszystkie składniki zaczynając od ziemniaków. Posmarować wcześniej przygotowaną bejcą

    

z ziół i oleju.

Pieczemy w piekarniku ok. 25 minut lub grilujemy

Podajemy z cudownym sosem z rydzów.

 

Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1