Zapiekanka z Buncem

Składniki przepisu

JARZYNKA

3 marchewki

2 pory

1/2 selera

2 łyżki przecieru

ZAPIEKANKA

5 ziemniaków

kawałek wędzonej słoniny lub ostatecznie boczku

3-4 jajka

jarzynka

plastry szynki

2 łyżki gęstej wiejskiej śmietany

Pan Bunc lub mozarella

zioła / cząber,papryka słodka,majeranek /

sól , pieprz , opcjonalnie chili

Wydrukuj przepis >>



Zapiekanka to takie danie, które tak właściwie nie potrzeba zachwalać. Prawie każdy lubi, a do tego zawsze porządek w lodówce się zrobi. To jest zapiekanka Beatki, która jest uzależniona od Bunca Nikosa.

Najpierw jarzynka.

Marchewki, seler kroimy na słupki, por w krążki. Dusimy na maśle podlewając rosołem. Na koniec dodajemy 2 łyżki przecieru i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Taka jarzynka jest też świetnym dodatkiem do dań.

Zapiekanka

Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki / można użyć pozostałe z obiadu /

wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 5-10 min

Słoninę kroimy w cienkie paski i podsmażamy na patelni

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami

Na wierzch układamy skwarki słoniny,

plastry szynki lub innej wędliny

przykrywamy warstwą ziemniaków

dajemy jarzynkę i na wierzch skwarki słoniny

i kończymy warstwą ziemniaków.

Jaja wbijamy do miski

dodajemy 2 łyżki wiejskiej śmietany, sól i roztrzepujemy całość. Można dodać odrobinę gałki muszatołowej.

Jaja ze śmietaną wlewamy do naszej przyszłej zapiekanki

Wierz posypujemy odważnie /grubszą warstwę/ startym buncem lub mozarellą

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy około 35 minut.

Podajemy posypaną zielonym koperkiem.

Smacznego

 

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1