Składniki przepisu
1 świeża bagietka
1 śledż w oleju
Liść sałaty
Ogórek kiszony
Plasterki czerwonej cebuli ( może być biała ale czerwona daje kolor i słodycz )
Wydrukuj przepis >>Kanapka z matjasem jest chyba najbardziej popularną kanapką w Północnych niemczech. Najlepszą jaką jadłem to kanapka z matjasem serwowana w Travemünde na północ od Lubeki. Absolutna ekstaza.
Tą którą proponuję jest ze śledzia w oleju. Najważniejsze żeby był w miarę jędrny. Nie jest to matjas o którego w Polsce jest trudno ale smakuje równie rewelacyjnie.
Bierzemy chrupiącą bagietkę. Kroimy na pół wzdłóż. Kładziemy liść sałaty lodowej, rzymskiej albo kawałki mieszanej. Na sałatę kładziemy całego śledzia.Na śledzia kładziemy plasterki kiszonego ogórka. Plasterki krojone wzdłóż. Na ogórka kładziemy krążki czerwonej cebuli. GOTOWE. Robimy gryza i odlot.
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.