Kulki imprezowe

Składniki przepisu

2 buraki

3 marchewki

2 jajka

10 dkg sera żóltego

majonez

śledź z oleju

50 g orzechów lub suszonych śliwek

1 mały ząbek czosnku

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Kulki imprezowe to jest danie którym zawsze możemy pozytywnie zaskoczyć naszych gości. Pięknie się prezentują, są delikatne, smaczne i bardzo łatwe do przyrządzenia. Ponieważ kulki są o dwóch różnych smakach, postaram się opisać tak aby się nie pomylić. Robimi obie kulki jednocześnie.

Marchew gotujemy. Jaja gotujemy na twardo i ostudzone obieramy z łupinek. Buraki gotujemy i ścieramy na średniej tarce.

Rozdzielamy jajka. Białka na jedną stronę i żółtka na drugą stronę. Do kulki śledziowej dajemy do miski, starte buraczki i żółkaugotowanych jaj.

mieszamy

Ser żólty ścieramy na średniej tarce i rozdzielamy po połowie. Śledzia kroimy w droną kostkę a orzechy grubo siekamy.

Do drugiej miski, dajemy grubo startą marchew, posiekane białka jajek i posiekany drobno czosnek.

mieszamy

Do buraczków dodajemy jedną część startego sera, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonezu tyle aby masa się skleiła.

Mieszamy wszystko dokładnie i formujemy kulki wielkości pulpetów. Do środka kulek wciskamy kawałki śledzi. Schładzamy w lodówce.

Do marchewki dodajemy drugą część sera, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonezu tyle aby masa się skleiła i formujemy kulki. Nadziewamy orzechami.

Schładzamy w lodówce. Schłodzone przekładamy na talerz i serwujemy gościom.

Smacznego

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1