Kwiaty cukinii panierowane

Składniki przepisu

Rozwinięte kwiaty cukinii

jajko

bułka tarta

Oliwa extra virgine

Sól morska i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Dla wszystkich posiadających cukinie na swojej działce lub ogrodzie lub mogących zdobyć kwiaty  polecam przepis Joasi Jakubiak.

Jest to kapitalna letnia przekąska która zadowoli nawet najwybredniejszych, idealna do lampki dobrego wytrawnego wina. Najlepsze kwiaty cukinii, te z których nie rośnie cukinia są zbierane rankiem do godziny 8 . Póżniej się zamykają by otworzyć się na drugi dzień.

Do tej pory znałem je tylko przygotowywane w tempurze, ale ten prosty przepis jest tak samo idealny.

Przygotowujemy kwiaty cukinii

Kwiaty obtaczamy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej

Na patelnie wlewamy dobrej jakości oliwę i podgrzewamy na lekko średnim ogniu. Opanierowane kwiaty kładziemy na rozgrzany tłuszcz

i smażymy na lekko złoty kolor. Solimy delikatnie po wierzchu i odwracamy na drugą stronę

Podsmażamy chwilkę i zdejmujemy z patelni. Podajemy natychmiast

Smakuje kapitalnie. Każdy chrupki kęs to smaczek lata i ogrodu. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1