Paluchy serowe

Składniki przepisu

 25 dag twarogu wiejskiego

25 dag masła

25 dag mąki pszennej + do podsypania

szczypta soli

kminek, czarnuszka, gruba sól, żółty ser,papryka ....

Wydrukuj przepis >>



 Przepis wynaleziony bardzo dawno temu, w latach rzekomego kryzysu, kiedy to gospodynie były jeszcze kreatywne i potrafiły zrobić coś pysznego z niczego

Mocno schłodzone masło siekamy z mąką

dodajemy twaróg

szczyptę soli i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto

Wałkujemy placek grubości ok 0,5 cm

i kroimy na zgrabne paluchy

posypujemy wg uznania, solą, czarnuszką,kminkiem, startym serem,papryką itp

i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoto

i podajemy solo jako przekąske do wina, piwa

czy też wzbogaconą szynką długodojrzewającą, oliwkami, serem itp

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1