Pierożki, paszteciki krucho - drożdżowe

Składniki przepisu

 50 dag mąki pszennej

15 dag masła lub margaryny

5-6 dag drożdży

2 jaja

2 zółtka

1/2 szklanki kwaśnej wiejskiej śmietany

2 łyżki mleka

łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli

Wydrukuj przepis >>



 Przepyszne pierożki lub albo i paszteciki , forma jest naprawdę dowolna w krajach arabskich podawane są jako przekąska, zwykle nadziewane mięsem wołowym lub jagnięciną. Moga być nadziewane fetą, szpinakiem. W naszym kraju sprawdzają się świetnie na stole wigilijnym. Ponieważ robimy je wBieszczadach powinny smakować po bieszczadzku z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi.

W misce kruszymy drozdże, odrobinę mąki, cukier i ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy żeby "ruszyły"

masłu lub margarynę siekamy z mąką

dodajemy jaja, sól, drozdże śmietanę

i wyrabiamy elastyczne ciasto

przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Krótko jeszcze raz zagniatamy, odkrawamy kawałek ( resztę przykrywamy żeby nie wysychało ) rozwałkowywujemy cienko i wycinamy spore koła

Nakładamy farsz i lepimy

Układamy na posmarowanych i wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach, smarujemy jajkiem rozmąconym z łyżką mleka

lub w formie pasztecików

i zostawiamy do wyrośnięcia. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni aż się pięknie zarumienią

Mogą być w formie okrągłych pierożków

I chociaż zwykle robi się paszteciki drozdżowe to jednak w tej formie smakują równie rewelacyjnie

Oceńcie sami. Smacznego 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1