Racuszki z serem feta

Składniki przepisu

 250 g mąki przennej typ 500

1 torebka suchych drożdży

ok. 2/3 szklanki wody ciepłej

1 szklanka startej drobno Nikosowej fety

sól do smaku

olej do smażenia

Wydrukuj przepis >>



 Tu w Bieszczadach chociaż nie wszyscy wiedzą mieszkańcy wiedzą powstają wyjątkowe sery. W Wańkowej u Nikosa jest wytwarzany między innymi fantastyczny ser Feta długo leżakowany w dębowych beczkach. I właśnie ten ser nadaje kolejnej przekąsce wyjątkowego smaku.

Do miski dajemy mąkę

dosypujemy suszone drożdże

i dolewając wody zarabiam ciasto

dodajemy starty ser feta

i dalej wyrabiamy na gładkie ciasto, odstawiamy na ok. 30 minut

Łyżką nakładamy placuszki na rozgrzany na patelni tłuszcz

i smażymy z obu stron na złoty kolor

Podajemy z dipem jogurtowym : Jogurt 10 % typu greckiego mocno schłodzony, dodajemy mały ząbek czosnku roztarty z solą morską, dodajemy dziki ,posiekany tymianek i liście mięty z bieszczadzkich łąk. Mieszamy wszystko i odstawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Teraz można podawać z lekkim winem do smaku

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1