Jaja z koleżanką

Składniki przepisu

 

 Ilość jaj dowolna + 1 szt

cebula, najlepiej szalotka lub szczypiorek

2-3 łyżki oliwy lub dobrego oleju

czosnek niedźwiedzi lub własna kompozycja składników

sól, pieprz

masło lub olej do smażenia

Wydrukuj przepis >>



 Jaja z koleżanką, chociaż tytuł brzmi nieco dziwnie to jednak ma swoją historię i inny zupełnie by nie pasował. Przepis zrodził się ok. 40 lat temu z potrzeby chwili. A ponieważ smak tych jaj jest cudowny podzielimy się nim.

Wszystkie jaja gotujemy na twardo i studzimy.

Wystudzone jajka przekrawamy ostrożnie wzdłóż na połówki,

i delikatnie wydrążamy. Skorupki zostawiamy.

Świeżo zerwany czosnek niedźwiedzi i szczypiorek

     

kroimy drobno i razem z jajami wrzucamy do miski. Wszystkie składniki najlepiej smakują drobno siekane. Ale można je także zblendować na gładką masę.

Dodajemy trochę startego parmezanu ( nie jest konieczne )

dodajemy oliwę

i blendujemy na gładką masę

Masę doprawiamy pieprzem i solą

i nadziewamy wydrążone skorupki

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy 

Gotowe

Podajemy zaraz ciepłe z chrupiącą skórką z wierzchu lub na zimno

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1