Kapuśniaczki drożdżowe ze słodką kapustą

Składniki przepisu

1/2 kg mąki

11/2 łyżeczki drożdży instant

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

odrobina gałki muszkatałowej

ok. 1 szklanka wiejskiego mleka

1 kostka masła lub margaryny

2 jajka + jedno do posmarowania

kminek, czarnuszka

Wydrukuj przepis >>



KAPUŚNIACZKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO - pulchne, mięciutkie, pachnące z farszem z kapusty słodkiej - raj dla podniebienia. Jest to właściwie przystawka, chociaż mogę zajadać bez niczego. Idealne do czerwonego barszczu lub innych zup klarownych.

Najwspanialsze są jednak same.

W rondelku podgrzewamy mleko wraz z masłem

Odstawiamy i studzimy.

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą, gałką muszkatałową

wbijamy jajka i dolewamy mleko z masłem, zarabiając ciasto jednocześnie. Mleka dolewamy po troszeczku w zależności jak mąka chłonie. I tyle go należy dodać.

Wyrobione ciasto

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto

ponownie wyrabiamy a następnie wykładamy na posypaną mąką stolnicę.

FARSZ

kapustę gotujemy, studzimy i odciskaamy.  1-2 cebule, szklimy na tłuszczu ( jeśli chcemy to z boczkiem lub słoniną. Najpier zesmażamy skwarki a potem dokładamy cebulę ) dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby. Kapustę drobno siekamy dokładamy do rondla i smażymy mieszając od czasu do czasu, na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, można dodać kminku.

Rozwałkowujemy na prostokąty grubości ok. 2-3 mm.

Na cisto nakładamy farsz

zwijamy w rulon i kroimy nożem na mniejsze kawałki ok. 7-10 cm

Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem lub czarnuszką lub też niczym jak ktoś nie lubi.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min do zrumienienia.

Wyciągamy z piekarnika do ostygnięcia? jak się uda

i wykładamy na talerzyki

i podajemy do gorącego barszczu lub solo. Farsz może być z grzybami i kapustą, z kiszoną kapustą, tylko z grzybami czy też mięsny. Co przyjdzie nam do głowy.

Smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu T w dniu 2016-11-18 napisał/a:
"dopiszę jak najszybciej"
Ocena: 0/5
 

Lenka w dniu 2016-11-18 napisał/a:
"Chciałabym skorzystać z przepisu, ale nie wiem jak zrobić farsz. Przepis jest nietypowy, bo wykorzystuje słodką kapustę. Nie jestem pewna czy farsz mi wyjdzie jeżeli zacznę improwizować. Wyglądają smakowicie, aż ślinka cieknie."
Ocena: 3/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1