Piers z kurczaka faszerowana brzoskwiniami

Składniki przepisu

1,5  piersi z kurczaka

kilka brzoskwiń z zalewy

szczypiorek

ostra papryka chili w płatkach

masło

1 jajko

puree ziemniaczane w proszku

sól i pieprz
 


 

Wydrukuj przepis >>



Pierś z kurczaka faszerowana brzoskwiniami i smażonymi paluchami z piersi kurczaka to znowu inna i bardzo ciekawa wersja podania imprezowego dania.

Z jednej piersi powinno wyjść 7 porcji ok. 1 cm grubości. Oczywiście jeżeli chcemy można te ilości zwielokrotnić.


Umytą i osuszoną pierś kurczaka rozcinamy wdłuższ na pół ale nie do końca. Zostawiamy około jeden 1 cm. Na blat stołu rozkładamy folię spożywczą, na niej otwartą pierś i przykrywamy drugą folią.

Tłuczkiem delikatnie rozbijamy pierś na grubość ok. 2 mm

Rozbitą pierś odkładamy na bok.
Na patelnię dajemy masło. WAŻNE: tylko masło, żadnego innego tłuszczu /
Z połówki piersi wycinamy kawałki grubości palca i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy ze wszystkich stron. Doprawiamy solą i pieprzem.

Usmażone odstawiamy do ostygnięcia.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze części i podsmażamy na patelni na maśle. Doprawiamy lekko solą i ostrą papryką. Odstawiamy do ostygnięcia.

Z przygotowanej piersi usuwamy wierzchnią warstwę folii i doprawiamy, solą i pieprzem,

Całą pierś smarujemy roztrzepanym dobrze jajkiem

Na piersi układamy usmażone i obtoczone w jajku paluszki

Dokładamy podsmażone i ostudzone brzoskwinie

Dobrze smarujemy jajkiem posypujemy puree ziemniaczanym w proszku żeby wchłonęło wilgoć i nakładamy na wierzch pokrojony szczypiorek

Zawijamy delikatnie najpierw z folilą, a potem delikatnie całą pierś. W tą samą folię rolujemy naszą pierś i ściągamy folię z boków jak duży cukierek, baton.

Tak przygotowany baton zawijamy w folię aluminiową i zawijamy dokładnie tak samo.

Piekarnik nastawiamy na 150 - 160 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy nasz batonik i pieczemy ok. 35 minut.

Wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Dokładnie wystudzony batonik, oczyszczamy z folii i kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.

Podajemy z bagietką lub bez

Smacznego


 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1