Składniki przepisu
2-3 śledzie
pół jabłka
1 pomidor
czerwona cebula
pieprz młotkowany
owoce nasturcji w zalewie lub kapary
1 cytryna
pumpernikiel lub ciemny chleb razowy
olej rzepakowy
szczypiorek
Wydrukuj przepis >>Śledź jest w naszej kuchni chyba najbardziej rozpoznawalną rybą. Czy w czasie postu, czy w karnawale, czy przy rodzinnych spotkaniach jest zawsze lub cęsto serwowany, I chociaż nie należy do do gatunku ryb luksusowych przy odrobinie chęci zawsze można zaskoczyć gości sposobem podania.
Jak już wcześniej pisałem w naszym bieszczadzkim otoczeniu i cudownym spokoju dajemy upust naszej fantazji. Na dzisiaj sałatka śledziowa z owocami nasturcji.
Pomidora jędrnego, dojrzałego kroimy na ćwiartki, usuwamy całe gniazdo nasienne z sokiem i kroimy w kosteczkę.
jabłko, obieramy, wyjmujemy gniazdo nasienne i też kroimy w drobną kosteczkę
Śledzia osuszamy i kroimy w drobną kostkę
cebulę czerwoną kroimy w kostkę i dodajemy do reszty.
Całość mieszamy po dodaniu kilku łyżek oleju rzepakowego. Z olejem nie przesadzamy żeby sałatka nie zrobiła się rzadka.
Pumpernikiel kroimy w trójkąty
i rozkładamy w formie rozety najlepiej na szklanej paterze do ciasta.
łyżeczką nakładamy sałatkę na każdy kawałek. Na końcu kanapki układamy cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki.
Na wierzch sałatki dajemy owoce nasturcji w zalewie lub kapary
Po wierzchu posypujemy posienym szczypiorkiem i całość posypujemy młotkowanym czarnym pieprzem.
Owoce nasturcji dają ten końcowy smaczek. Teraz prosimy gości i smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.