Filet z pstrąga zapiekany

Składniki przepisu

świeży pstrąg ok. 350 g

sałata radicchio

sałata strzępiasta

roszponka

pomidory koktajlowe

papryczka chili

koperek

słodka papryka, suszona

szczypiorek

masło olej

tymianek

Wydrukuj przepis >>



Z wiosennymi dniami przychodzi sezon na pstrąga. W górskich wodach jest jego dużo, ja jednak musiałem się zadowolić pstrągiem z rynku w Ustrzykach. Ale skoro sezon się zaczyna to też do lata będę wracał do tej wspaniałej ryby.

Zaczynamy od tymianku. Do malutkiej miseczki wlewamy oleju, naajlepiej rzepakowego, jest neutralny w smaku. Wsypujemy 1-2 łyżeczek tymianku, mieszamy i zostawiam na parę godzin a najlepiej na noc, żeby olej przeszedł aromatem tymianku.

Świeżego pstrąga, oczyszczonego z łusek

nacinamy na grzbiecie zaczynając od głowy i wycinamy 2 filety.

Filety smarujemy oliwą z tymiankiem

opruszamy solą i pieprzem, odrobiną papryki słodkiej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy składniki na talerz:

Na rozgrzaną  patelnię wlewamy odrobinę oliwy i dodajemy masło. Kładziemy pomidory koktajlowe i pokrojoną parykę chili.

Smażymy bardzo krótko, tyle żeby papryka lekko zmiękła a pomidory się zagrzały.

Układamy sałatę na półmisku, kładziemy upieczonego fileta, dodajemy pomidory z patelni, paprykę chili i pokrojony szczypiorek, koperek i całość polewamy tłuszczem z patelni.

Dokładamy cząstki limonki i smacznego z dobrym Rieslingiem albo Pinot Grigio.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1