Gulasz z dorsza i owoców morza

Składniki przepisu

0,5 kg fileta z dorsza, świeżego i jędrnego

250 g krewetek tygrysich

200 g mieszanki owoców morza

1 puszka pomidorów krojonych

2 duże marchewki

2 sztangi selera naciowego

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

2 czerwone papryki

1 żółta papryka

oliwa z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka kminu rzymskiego / kuminu /

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka brązowego lub białego cukru

sok z limonki

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Ryba to nie tylko filet panierowany z patelni. Ryby tak jak mięsa możemy robić na wiele sposobów i każdy jest smaczniejszy od drugiego.

Ten gulasz powinien być wykonany tylko z dorsza. Ja jednak bardzo lubię owoce morza, a te pasują idealnie do tego gulaszu. Poza tym podkręcają dodatkowo smak potrawy.

Umyte i oczyszczone papryki kroimy na duże kawałki, żeby później na talerzu były wyczuwalne

Marchew i seler również kroimy w grubsze kawałki

Owoce morza płuczemy i odcedzamy

 

Fileta z dorsza płuczemy i osuszamy dokładnie w ręczniku papierowym

i też kroimy na grube kawałki

Do rondla lub garnka wlewamy sporą ilość oliwy z pierwszego tłoczenia i dosypujemy kmin rzymski i paprykę

Mieszamy i podsmażamy krótko aby uwolnić aromat przypraw. Dodajemy pokrojoną w sporą kostkę cebulę i czosnek

Podsmażamy aż cebula zmięknie i dodajemy marchew i seler i dolewamy około 150 ml - 200 ml wody.

Przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut aż marchew będzie pół miękka. Następnie dodajemy paprykę

Gotujemy paprykę około 5 minut i dodajemy pomidory

Mieszamy wszystko razem i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Soli dodajemy troszeczkę więcej jak zwykle ponieważ ryba i owoce morza są niesolone.

Dodajemy mieszankę owoców morza i mieszamy.

Dokładamy ostrożnie kawałki ryby

i krewetki

Od tej chwili nie mieszamy już. Przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 7-10 minut.

Ostrożnie wykładamy gorące na talerze uważając aby ryba się nie rozpadła.

Podajemy ze świeżą bagietką. Fantastyczne danie dla smakoszy i dla tych którzy próbują pierwszy raz

Smacznego

 

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1