Składniki przepisu
0,5 kg fileta z dorsza, świeżego i jędrnego
250 g krewetek tygrysich
200 g mieszanki owoców morza
1 puszka pomidorów krojonych
2 duże marchewki
2 sztangi selera naciowego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
oliwa z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka kminu rzymskiego / kuminu /
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka brązowego lub białego cukru
sok z limonki
sól i pieprz
Wydrukuj przepis >>Ryba to nie tylko filet panierowany z patelni. Ryby tak jak mięsa możemy robić na wiele sposobów i każdy jest smaczniejszy od drugiego.
Ten gulasz powinien być wykonany tylko z dorsza. Ja jednak bardzo lubię owoce morza, a te pasują idealnie do tego gulaszu. Poza tym podkręcają dodatkowo smak potrawy.
Umyte i oczyszczone papryki kroimy na duże kawałki, żeby później na talerzu były wyczuwalne
Marchew i seler również kroimy w grubsze kawałki
Owoce morza płuczemy i odcedzamy
Fileta z dorsza płuczemy i osuszamy dokładnie w ręczniku papierowym
i też kroimy na grube kawałki
Do rondla lub garnka wlewamy sporą ilość oliwy z pierwszego tłoczenia i dosypujemy kmin rzymski i paprykę
Mieszamy i podsmażamy krótko aby uwolnić aromat przypraw. Dodajemy pokrojoną w sporą kostkę cebulę i czosnek
Podsmażamy aż cebula zmięknie i dodajemy marchew i seler i dolewamy około 150 ml - 200 ml wody.
Przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut aż marchew będzie pół miękka. Następnie dodajemy paprykę
Gotujemy paprykę około 5 minut i dodajemy pomidory
Mieszamy wszystko razem i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Soli dodajemy troszeczkę więcej jak zwykle ponieważ ryba i owoce morza są niesolone.
Dodajemy mieszankę owoców morza i mieszamy.
Dokładamy ostrożnie kawałki ryby
i krewetki
Od tej chwili nie mieszamy już. Przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 7-10 minut.
Ostrożnie wykładamy gorące na talerze uważając aby ryba się nie rozpadła.
Podajemy ze świeżą bagietką. Fantastyczne danie dla smakoszy i dla tych którzy próbują pierwszy raz
Smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.