Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim pod chrupiącą ziemniaczaną pierzynką

Składniki przepisu

2 filety z łososia po 200 g każdy bez skóry

5 średnich ziemiaków

garść liści czosnku niedźwiedziego

1 kalafior lub opakowanie mrożonego

150 g gęstej śmietany 18 %

musztarda

pół łyżeczki nasion kminku

sól i pieprz

gałka muszkatałowa

starta skórka z 1 cytryny

cząski cytryny do dekoracj

olej do smażenia

Wydrukuj przepis >>



Jeżeli można sobie wyobrazić niezwykle delikatną, mięciutką, rozpływającą się rybę z chrupiącą pod zębami smakowitą skórką to właśnie jest to danie. Niewyobrażlnie delikatne z orzeźwiającym kalafiorem w sosie. Po prostu rewelacja.

Najpierw składniki do sosu:

Gęsta śmietana do miski z posiekaną połową czosnku niedźwiedziego. Drugą połowę zostawiamy.

Dodajemy startą skórkę z jednej wyparzonej cytryny

Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok. To jeszcze nie jest gotowe.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce na grubym oczku. Odciskamy mocno z nadmiaru płynu i wrzucamy do miski.

Z drugiej części czosnku niedźwiedziego odkładamy dwa listki a resztę drobno kroimy i dodajemy do ziemniaków. Gałkę muszkatołową ścieramy i razem z solą i pieprzem dodajemy do startych ziemniaków.

Mieszamy bardzo dokładnie.

Wstawiamy wodę na kalafior. Wodę solimy i dorzucamy kminek. Zagotowujemy. Do gotującej się wody wrzucamy różyczzki kalafiora i gotujemy ok. 7 minut pod przykryciem.

Piekarnk nagrzewamy do 200 stopni a z termoobiegiem do 180 stopni.

Łososia płuczemy dokładnie, obsuszamy papierowym ręcznikiem i zdejmujemy skórę. Solimy i doprawiamy pieprzem. Z jednej strony smarujemy musztardą.

Wymieszane starte ziemniaki nakładamy dokładnie warstwą na kawałki łososia i delikatnie przygniatamy.

Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy łososia pierzynką do dołu przez 3 minuty.

Po trzech minutach delikatnie zdejmujemy z patelni i przekładamy na blachę do pieczenia jednocześnie odwracając go.

Zapiekamy w piekarniku 10 minut.

Bierzemy 50 ml wody w której gotował się kalafior i dolewamy do sosu mieszając. Kalafior odcedzamy, chwilę przestudzamy i dajemy do miski z sosem. Mieszamy delikatnie i nakładamy na talerz. Na wierzch kładziemy filet z łososia. Listki czosnku niedźwiedziego siekamy i posypujemy na talerzu. Podajemy z cząstkami cytryny.

Proste i niezwykle smaczne danie które może być podawane na świąteczne okazje.

SMACZNEGO.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2015-08-11 napisał/a:
"Cieszę się. Mam nadzieję że Ci będzie smakować "
Ocena: 0/5
 

mojewypiekiinietylko w dniu 2015-07-30 napisał/a:
"Bardzo ciekawy przepis, a że łosoś jest moją ulubioną rybą przepis wypróbuję na pewno. Dziękuję Byniu. :) Pozdrawiam. Danusia. :)"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1