Mule - wspaniałe małże

Składniki przepisu

1,5 - 2 kg świeżych muli
oliwa extra virgine
3 posiekane ząbki czosnku
1 cebula czerwona. pokrojona w kostkę
2 obrane, posiekane pomidory bez skórki lub pół puszki pokrojonych pomidorów Pelatti
duża garść posiekanej natki pietruszki
1 szklanka białego wytrawnego wina, dobrego
pół chili, drobno posiekanej

2 łyżeczki cukru                                                                                                                                                                                    

 

Wydrukuj przepis >>



Wspaniała uczta. Właściwie owoce morza robię zawsze na dworze. Smakują o niebo lepiej. Ale po zimie nie mogłem się powstrzymać.

Oto skłaniki

Mule opłukujemyi wyrzucamy te które są pękniete lub te które po stuknięciu się nie zamykają.

W dużym garnku rozgrzać oliwę, smażyć cebulę, tak aby się zeszkliła, dodać czosnek, chilli i pomidory.

Podsmażyć wszystko razem ok. minuty dodać cukier.

Po chwili dodać oczyszczone mule. Zamieszać wszystko i po minucie dodać wino. Gotować pod przykryciem, ok. 5 min. Potrząsnąć garnkiem kilka razy, aż wszystkie mule się otworzą. Dodać pietruszkę, potrząsnąć garnkie jeszcze raz żeby się wszystko wymieszało i po 2 minutach serwujemy.

Najlepiej ze świeżą bagietką, lub ciabattą. Dzięki chlebkowi można wyjąć cały wspaniały sos. Nalewamy resztę wina w kieliszki i oddajemy się,  powolutku, z rozkoszą całkowitej ekstazie.

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Robert w dniu 2015-10-25 napisał/a:
"Super!!!!"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1