Przegrzebki - Muszle św. Jakuba

Składniki przepisu

Na 4 - 6 osób

Przegrzebki 12 szt

GREMOLATA

pęczek bardzo drobno posiekanej pietruszki

Otarta skórka z całej cytryny

sok z połowy cytryny

2 małe ząbki czosnku roztarte

oliva extra virgine

sól i pieprz

SALSA Z OSTRĄ NUTKĄ

2 dojrzałe pomidory pokrojone w drobną kostkę

pół papryki chili pokrojonej drobno

sok z cytryny do smaku

sól, pieprz i odrobina cukru

Sałata

pierzynka z roszponki. Można zrobić z rukoli lub endywi

sałata rzymska, świeża i krucha pokrojona w drobne paseczki do wyłożenia na skorupie i pierzynce

oliva extra virgine

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Przystawka z przegrzebek , czyli muszli św. Jakuba.

12 opłukanych muszli

Muszle płuczemy pod bierzącą wodą. Opłukane muszle zaczynamy otwierać i czyścić.

Podważamy muszlę lekko nożem i na płaskiej stronie wsuwamy nóż i odkrajamy muszlę z tej strony. Otwieramy całą muszlę. Nie należy podważać nożem i na siłę otwierać. Możemy rozerwać przywarte mięso do muszli.

Pozostałą część po stronie wypukłej muszli odkrawamy delikatnie nożem dookoła aż cała odejdzie. Oczyszczamy z błon i ciemnych części pozostawiając biały rdzeń mięsa. Smakosze zostawiają sobie pomarańczową ikrę.

Następnie opłukujemy dokładnie mięso pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Rozgrzewamy patelnię z 2 - 3 łyżkami oliwy. Na rozgrzaną patelnię wkładamy nasze osuszone przegrzebki.

Ja smażę 1,5 do 2 minut z jednej strony. Odwracam i wyłączam patelnię. Przedrzebki dochodzą jeszcze ok. 30 sekund.

Na pięknej muszli przegrzebka rozkładamy pokrojoną sałatę rzymską. dodajemy łyżkę salsy. kładziemy w zależności od ilości osób 2-3 przegrzebki i polewamy gremolatą. Muszlę kładziemy na pierzynce z sałaty.

Boski, delikatny smak z nutką delikatnej słodyczy jak ze szczypiec homara albo langusty. Tylko niebiańsko delikatny. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1