Pstrąg smażony na maśle z surowymi zapiekanymi ziemniakami

Składniki przepisu

2 pstrągi ok 350 g każdy

cytryna

sałata rzymska

ogórek

koperek

masło do smażenia

oliva extra wirgine do smażenia

sól i pieprz do smaku

mąka do obtoczenia ryby

zapiekanka z surowych ziemniaków / patrz zakładka : przekąski /

Wydrukuj przepis >>



Płuczemy dokładnie nasze pstrągi i czyścimy z łuski

Następnie po umyciu osuszamy ręcznikiem

Solimy i pieprzymy ryby z każdej strony. Również w środku. Skrapiamy sokiem z cytryny.  Nie proponuję niczego do nadziewania ponieważ uważam że tak delikatna ryba musi smakować rybą a nie dodatkami.

Do patelni wkładamy masło i oliwę. Rozpuszczamy na małym ogniu. Ryby obtaczamy w mące i nadmiar strzepujemy. Kładziemy na patelnię i smażymy ok. 5 min z jednej strony i obracamy na drugą stronę. Smażymy aż skórka stanie się chrupka.

Ryba jest gotowa jeżeli płetwa grzbietowa lekko się oddziela.

Na przygotowany z sałatką talerz wykładamy naszego pstrąga. Dodajemy porcję zapiekanki z surowych ziemniaków. Ryba i dobra sałatka z powiewem wiosny w postaci koperku, do tego dobre białe wino i mamy uroczysty obiad lub kolację. Smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1