Kolorowa sałatka ogrodowa

Składniki przepisu

Kilka liści środkowych z sałaty masłowej

kilka liści buraczków

kilka liści innych sałat

garść pomidorów koktajlowych

1 pomidor słodki / malinowy /

1 jajko ugotowane na twardo

kilka młodych listków nasturcji

kilka kwiatów nasturcji

3 rzodkiewki

1 mały ogórek

1 mała cebula

4 kromki chleba , najlepiej ciabatta

2 plastry sera pleśniowego typu Rokpol lub Lazur

oliwa extra virgine

DRESSING

2 łyżki wody

pół łyżeczki cukru

pół łyżeczki soli

łyżka octu winnego

czubata łyżeczka musztardy

6 łyżek oliwy extra virgine

Wydrukuj przepis >>



Przy tak pięknej pogodzie zamarzyła mi się kolorowa sałatka. Ponieważ wszystkie składniki mam w ogrodzie tym bardziej chciało mi się ją zrobić.

Zacznijmy od przygotowania grzanek. Na blaszkę do pieczenia kładziemy 4 kromki ciabatty i skrapiamy oliwą.

Na chlebek kładziemy ser pleśniowy

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wstawiamy na 7 - 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Wszystkie liście sałaty płuczemy dokładnie i odwirowujemy lub osuszamy ściereczką.

Na talerz wykładamy najpierw liście sałaty masłowej. Następnie liście buraczków.

Ogórka kroimy wzdłóż na pół a następnie w półplasterki. Rzodkiewkę kroimy w cienkie talarki. Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Wszystko ładnie rozrzucamy na sałacie.

Resztę listków rwiemy na małe kawałki i dodajemy do sałaty. Pomidora malinowego kroimy na 8 części i układamy na środku.

Ugotowane jajko na twardo kroimy wzdłóż na ćwiartki i układamy na środku. Liście nasturcji układamy na wierzchu sałaty. Cebulę kroimy w krążki i rozrzucamy po całości. Kwiaty nasturcji układamy również dekoracyjnie na wierzchu,

DRESSING

Do słoiczka wlewamy ocet i wodę. Dodajemy cukier i sól. Mieszamy wszystko aż sól i cukier się rozpuści. Dodajemy musztardę i oliwę. Zakręcamy słoik i energicznie wstrząsamy. Tak zrobionym dressingiem polewamy naszą sałatkę.

Wyciągamy nasze grzanki z pieca i serwujemy natychmiast.

Piękna, cudownie orzeźwiająca sałatka. Lekko pieprzowy smak kwiatów i liści nasturcji podbija jeszcze smak sałatki.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1