Sałatka ogórkowa z tuńczykiem

Składniki przepisu

 2 - 3 wiejskie jajka

kilka świeżych ogórków gruntowych

kawałki tuńczyka lub wędzonego łososia

świeży koperek

DRESSING

2 łyżki octu winnego

sól, cukier,pieprz 

5 łyżek oliwy z oliwek

Po zemulgowaniu mieszamy z 2 łyżkami startego chrzanu

Wydrukuj przepis >>



 Sałatka letnio-jesienna, cudowna do podania na świeżym powietrzu, rodem z wyspy Sylt. Tym razem głównym składnikiem są świeże chrupiące ogórki.

Ogórki obieramy delikatnie ze skórki pozostawiając jednak delikatne paseczki. Kroimy w grubsze plasterki.

Jaja gotujemy na twardo i studzimy, Ostudzone kroimy na  części. Dodajemy do ogórków. Garść świeżego kopru siekamy i dodajemy do sałatki. Teraz delikatnie mieszamy żeby nie pokruszyć jaj.

Dressing

do słoiczka wlewamy ocet winny i dodajemy łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Mieszamy aż się cukier rozpuści. przyprawiamy pieprzem i dolewamy oliwę. Słoik zakręcamy i wstrząsamy aż wyjdzie nam gładka emulsja.

Tuńczyka rozkładamy na sałatce, kawałki wpychamy też pod spód, dodajemy piórka cebuli i obficie polewamy dressingiem. Moim zdaniem tuńczyk jest dużo smaczniejszy w tej sałatce aniżeli wędzony łosoś. Ale to już sprawa smaku.

Podajemy z grzankami. Absolutny smaczek.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1