Sałatka z wędzoną piersią z kaczki

Składniki przepisu

1 wędzona pierś z kaczki , może być z kurczaka

garść świeżych liści szpinaku

garść świeżych liści sałaty

pęczek rzodkiewki

10 pomidorków koktajlowych

2 jaja ugotowane na twardo albo 8 przepiórczych

natka pietruszki

DRESSING

4 łyżki wody

1 łyżka białego octu winnego

6 łyżek oliwy extra virgine

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

2 łyżeczki musztardy / najlepsza jest francuska Dijon

Wydrukuj przepis >>



Kapitalna lekka i syta sałatka z wędzoną piersią kaczki

Liście sałaty i szpinaku płuczemy dokładnie i odwirujemy z wody.

Przekładamy do dużej salaterki dosyć luźno. Rzodkiewki kroimy w plasterki i rozrzucamy w salaterce. Pomidory koktajlowe kroimy wzdłóż na pół, większe na 4 części i równierz rozsypujemy w salaterce.

Natkę pietruszki siekamy drobno i odkładamy.

Jajka kroimy na cztery części wzdłóż, przepiórcze na pół.

Pierś z kaczki kroimy ukośnie na plasterki ok 3 mm grubości i rozkładamy w salaterce.

Pomiędzy układamy pokrojone jaja.

DRESSING

Wodę, ocet winny cukier i sól mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się składników. Dodajemy musztardę i również dokładnie mieszamy. Oliwę dodajemy powoli ciągle mieszając.

Na wierzch sałatki posypujemy natkę pietruszki i polewamy wszystko dressingiem.

Podajemy z grillowanymi grzankami lub tostowym pieczywem.  Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Magda w dniu 2014-11-24 napisał/a:
"Zjadłabym ze smakiem, jest mega apetyczna. :)"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1