Składniki przepisu
1 wędzona pierś z kaczki , może być z kurczaka
garść świeżych liści szpinaku
garść świeżych liści sałaty
pęczek rzodkiewki
10 pomidorków koktajlowych
2 jaja ugotowane na twardo albo 8 przepiórczych
natka pietruszki
DRESSING
4 łyżki wody
1 łyżka białego octu winnego
6 łyżek oliwy extra virgine
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki musztardy / najlepsza jest francuska Dijon
Wydrukuj przepis >>Kapitalna lekka i syta sałatka z wędzoną piersią kaczki
Liście sałaty i szpinaku płuczemy dokładnie i odwirujemy z wody.
Przekładamy do dużej salaterki dosyć luźno. Rzodkiewki kroimy w plasterki i rozrzucamy w salaterce. Pomidory koktajlowe kroimy wzdłóż na pół, większe na 4 części i równierz rozsypujemy w salaterce.
Natkę pietruszki siekamy drobno i odkładamy.
Jajka kroimy na cztery części wzdłóż, przepiórcze na pół.
Pierś z kaczki kroimy ukośnie na plasterki ok 3 mm grubości i rozkładamy w salaterce.
Pomiędzy układamy pokrojone jaja.
DRESSING
Wodę, ocet winny cukier i sól mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się składników. Dodajemy musztardę i również dokładnie mieszamy. Oliwę dodajemy powoli ciągle mieszając.
Na wierzch sałatki posypujemy natkę pietruszki i polewamy wszystko dressingiem.
Podajemy z grillowanymi grzankami lub tostowym pieczywem. Smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Magda w dniu 2014-11-24 napisał/a:
"Zjadłabym ze smakiem, jest mega apetyczna. :)"
Ocena: 5/5