Sos grzybowy

Składniki przepisu

Garśc lub dwie suszonych grzybów

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki mąki

3 - 4 łyżki masła

Wydrukuj przepis >>



Tak właściwie to sos grzybowy wychodzi sam jeżeli robi się jakiekolwiek potrawy z grzybami. Ale jeżeli chcemy żeby sos mocno pachniał grzybami to zabieramy się do dzieła. Ten akurat jest zrobiony w Bieszczadach w warunkach turystycznych ale jestem przekonany że każdy inny będzie taki sam.

Suszone grzyby zalewamy letnią wodą i zostawiamy na ok. 3 godziny lub na noc.

Namoczone grzyby odsączamy, zostawiając wodę i kroimy dość grubo żeby były wyczuwalne

Na patelnię kładziemy masło

i czekamy aż się powoli roztopi. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek

i podsmażamy powoli aż cebula zmięknie. Dokładamy pokrojone grzyby

i smażymy ok 4-5 minut. Zasypujemy mąką i mieszamy aż mąka zostanie wchłonięta i lekko podsmażona.

Zdejmujemy patelnię lub rondel z ognia i wlewamy wodę po moczeniu grzybów. Mieszamy dokładnie.

Jeżeli jest za gęsty dodajemy jeszcze wody z grzybów. Stawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania.

i sos gotowy

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1