Terina z Nikosową fetą

Składniki przepisu

 1-2 pory w zależności od wielkości naczynia

0k, 35 dag Nikosowej Fety lub sera solankowego

1 szklanka wiejskiej śmietany

3 łyżeczki żelatyny

4 łyżki oliwek kalamata 

suszone oregano, pieprz i sól

sok z cytryny

Wydrukuj przepis >>



 Prawie każda wizyta u Nikosa kończy się małą twórczością. Jego kapitalne sery ciągle inspirują do tworzenia cudownych potraw z ich udziałem. A nazbierało się ich już całkiem sporo. Czas na nową potrawę którą można wykorzystać jako kapitalną przekąskę do dobrego wina.

Terina z Nikosową fetą w porowej otulinie

Pory czyścimy, nacinamy wdłuż, dzielimy na pojedyncze liście i blanszujemy 1 minutkę. Odcedzamy przelewamy zimną wodą i 

osuszamy na ręczniku,

szczypiorek kroimy

oliwki pestkujemy i grubo siekamy

Ser

trzemy na tarce

Śmietanę lekko ubijamy

Szczypiorek, oliwki łączymy z serem

dodajemy przyprawy

śmietanę łączymy z serem, dodajemy sok z cytryny i ucieramy

Żelatynę moczymy w 4 łyżkach wody

Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy, podgrzewając. Hartujemy niewielką ilością masy i starannie łączymy z resztą.

Foremkę wykładamy listkami pora

na to wykładamy przygotowaną masę

lekko dociskamy i wygładzamy. Przykrywamy pozostałymi liśćmi

i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem wybić z foremki i udekorować

Do tego grzaneczki, krakersy i lampka dobrego wina. Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1