Pasztet wołogodzki

Składniki przepisu

 FARSZ

1/2 szklanki ryżu

1/2 kg rydzów lub borowików

2 średniej wielkości cebule

smalec lub oliwa

4 łyżeczki herbaty

sól, pieprz

CIASTO

1/2 kg mąki

250 ml wiejskiej śmietany

2 jajka

tłuszcz do formy

Wydrukuj przepis >>



 Tajniki sztuki kulinarnej nie były obce mnichom z prowosławnych klasztorów. I choć klimat w Rosji jest zimny i surowy, nie pozwalający na uprawianie ogrodów jak np. w naszym przypadku, to jednak skarby przyrody rekompensowały to w ogromnej ilości.

Ta prostota dań, najlepsze wybrane składniki to jest to co zawsze podziwiamy w kuchniach regionów. Skromnie ale syto i elegancko.

Tegoroczna jesień pozwoliła na obfite grzybobranie więc można zakosztować prawosławnej kuchni klasztornej.

Ryż gotujemy na półmiękko. i odcedzamy

Rydze dokładnie myjemy i czyścimy i gotujemy krótko w osolonej wodzie

Cebulę siekamy i rumienimy na tłuszczu

Ugotowane grzyby kroimy

i mieszamy z odcedzonym ryżem i cebulą. Doprawiamy do smaku

Do mąki dodajemy jaja

wiejską śmietanę

i zagniatamy kruche ciasto. 

i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Gotowe ciasto wałkujemy na niezbyt cienki placek i wykładamy blachę do pieczenia

Napełniamy farszem

i wyrównujemy brzegi

Herbatę zaparzamy

odcedzamy i studzimy.

Wystudzoną i odcedzoną mocną herbatą zalewamy pasztet.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni 0koło 30-40 minut

Teraz możemy brać się do kosztowania

Smakuje wybornie. A kieliszek dobrego wina podkreśli tylko ten cudowny smaczek.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1