kotlet schabowy z grilla z prawdziwkami

Składniki przepisu

5 kotletów schabowych / dobrze jak są lekko przerośnięte tłuszczem /

7-8 małych i średnich prawdziwków / świeżych lub mrożonych. Mogą być inne grzyby leśne /

3 ząbki czosnku

1 średnia cebula

kilka gałązek świeżego tymianku

10 pomidorków koktajlowych

Oliwa extra virgine

kilka liści kruchej sałaty

Sól morska i grubo zmielony pieprz

Wydrukuj przepis >>



Piękna pogoda jak dzisiaj to aż chce się grilla. A i sezon na grzyby się zaczął więc apetyt rośnie. Żeby nie siedzieć za długo przy robieniu dania polecam szybki grill z kotlecików schabowych i prawdziwkami.

Kotlety schabowe grubości ok. 1 cm po raz pierwszy u mnie bez kości smarujemy z obu stron oliwą i odstawiamy. W międzyczasie przygotowujemy grill. Kiedy powoli zaczyna się rozgrzewać mamy czas na resztę.

Oto składniki

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy grubo pokrojone prawdziwki. Podpiekamy przez minutę i dodajemy 4 łyżki oliwy.

Dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki i tymianek

Podsmażamy i dokładamy cebulę pokrojoną w piórka. Solimy i doprawiamy pieprzem.

Smażymy wszystko razem na wolnym ogniu aż cebula zmięknie ale się nie zesmaży.

Gotowe

Na rozgrzany grill kładziemy nasze posmarowane oliwą kotlety. Grilujemy ok 2-3 minut. solimy z góry i posypujemy pieprzem.

Odwracamy na drugą stronę i ponownie doprawiamy.

Obracamy jeszcze raz żeby zrobiła się na wierzchu kratka.

Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pomidorki koktajlowe pokrojone na pól. Smażymy ok, 1 minuty tak aby się dobrze zagrzały.

Wykładamy wszystko na talerz i rozkoszujemy się przy szklance wytrawnego wina lub schłodzonego piwa.

Smakuje wybornie. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1