Kotlety mielone w stylu włoskim

Składniki przepisu

600 g mięsa mielonego nie za tłustego

2 jajka

2 bułeczki

mleko

1 cebula

1 szklanka wina półsłodkiego, białego

2 łyżki startego parmezanu

marchewka z groszkiem mrożona

olej do smażenia

trochę mąki

masło

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Chociaż kotlety mielone robi się na dziesiątki sposobów to jednak zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wystarczy zaledwie kilka zmian żeby to co znane zmieniło całkowicie smak.

Parmezan albo Grana Padano ścieramy na tarce o drobnym oczku.

Cebulę również ścieramy na tarce o drobnym oczku / jak do ziemniaków /

Bułki moczymy w mleku i odciskamy. W oryginalnym przepisie jest chleb tostowy. Ja jednak dałem dwie małe kajzerki.

Dodajemy jajka

Mięso wyrabiamy bardzo dokładnie.

Do garnka dajemy dwie łyżki masła i dodajemy marchewkę z groszkiem.

Gotujemy od czasu do czasu mieszając aż zmięknie.Mrożone warzywa szybko się gotują. Dosypujemy delikatnie mąką żeby zagęścić.

Z wyrobionego mięsa robimy kotlety, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej.

Podsmażamy na brązowy kolor i odwracamy na drugą stronę

Obsmażone kotlety przekładamy do rondla

Dolewamy szklankę wina

I dusimy pod przykryciem aż wino wyparuje. Ok. 20 -25 min.

Podajemy z marchewką i groszkiem, posypane świeżym koperkiem

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2015-10-03 napisał/a:
"Widziałem. Zrobiłaś rewelacyjnie. Super, cieszę się że mogłem Cię zainspirować"
Ocena: 0/5
 

mojewypiekiinietylko w dniu 2015-10-01 napisał/a:
"Zrobiłam, gorąco polecam - "to co znane zmieniło całkowicie smak". :) Dziękuję Byniu za świetny przepis. Zapraszam do mnie na kotlety z lampka wina. :) http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/10/kotlety-mielone-w-stylu-wloskim/#more-7836"
Ocena: 5/5
 

Byniu Tor w dniu 2015-09-21 napisał/a:
"Dziękuję i cieszę się że smakowało"
Ocena: 0/5
 

Joanna w dniu 2015-09-20 napisał/a:
"Te kotlety to "Niebo w gębie" - polecam każdemu, goście byli zachwyceni."
Ocena: 5/5
 

Byniu Tor w dniu 2015-09-07 napisał/a:
"Polecam, są znakomite "
Ocena: 0/5
 

mojewypiekiinietylko w dniu 2015-09-04 napisał/a:
"Zastanowiło mnie to wino. Byłam bardzo ciekawa, w którym momencie zostanie dodane. "Po wyrobieniu mięsa" wino dalej zostało. ;) Już myślałam, że wypiłeś je Byniu, ale... zaskoczenie. Wino znalazło swoje zastosowanie. Lubię dobre mielone, a te będą wybitne. Przepis do wypróbowania. :) "
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1