Kotlety mielone z

Składniki przepisu

KOTLETY MIELONE

600 g łopatki mielonej

1 jajo

1 czerstwa bułka

mleko

2 łyżki twarożku śmietankowego

1 cebula starta na tarce

bułka tarta

olej

sól i pieprz

papryka słodka do smaku

"BIEDA" - BOĆWINA

pęczek boćwiny

ząbek czosnku

masło 1-2 łyżki

1 pomidor

sól i pieprz

natka pietruszki

Wydrukuj przepis >>



Lekkie, delikatne, puszyste i smakowite kotlety mielone z biedą - czyli boćwiną. Boćwina jak i wiele innych ziól i sałat były w niektórych krajach potrawami biedoty. Podczas trudnych lat chodzono na łąki i zbierano wszystko co było jadalne na łąkach. I choć nazwa ta pozostała to już w dzisiejszym czasie przystawki takie należą już do rarytasów.

Przygotowujemy mięso na kotlety mielone. Do miski wkładamy zmielone mięso z łopatki wieprzowej.

Bułkę dzielimy i moczymy w mleku żeby była miękka.

Namoczoną bułkę wyciskamy i dodajemy do mięsa. Następnie dokładamy twarożek, startą cebulę, jajko, sól pieprz i słodką paprykę.

Wyrabiamy bardzo dokładnie i odstawić na 30 minut.

Mięso jeszcze raz wyrabiamy i formujemy średnie kotleciki i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Bieda - czyli boćwina

Liście przebieramy, usuwamy ogonki i płuczemy dokładnie.

Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy liście boćwiny i natki pietruszki . Natka pietruszki neutralizuje buraczany posmak, a nie każdy go lubi.

Wyjmujemy w momencie zagotowania się i odcedzamy. Natkę usuwamy.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżek masła i dodajemy posiekany ząbek czosnku

Smażymy przez chwilę i dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora.

Chwilę smażymy i dodajemy liście boćwiny. Dusimy ok. 5 minut doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z kotletami mielonymi. Jako dodatek miałem ziemniaki z solonymi rydzami podduszonymi z cebulą.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1