Łopatka wieprzowa duszona w ciemnym własnym sosie

Składniki przepisu

1 łopatka wieprzowa (1,2-1,5 kg)

2 średnie cebule

kilka suszonych i namoczonych grzybów

Litr wody

ziele angielskie, kila ziaren

2 liście laurowe

3 łyżki smalcu

sól i pieprz do smaku oraz mieszanka przypraw / ja użyłem papryki słodkiej, tymianku i posiekanego czosnku /

 

 

Wydrukuj przepis >>



Łopatka duszona we własnym sosie, to coś dla smakoszy mięsa.

Umyte mięso kroimy na większe kawałki i doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawami.

W rozgrzanym rondlu lub garnku z grubym dnem rozpuszczamy smalec i wkładamy mięso.

Opiekamy mięso mocno na rozgrzanym tłuszczu tak żeby się delikatnie przypaliło. Delikatnie, jeszcze raz. To i cebula da cały smak sosowi.

Po przysmażeniu mięsa dokładamy cebulę pokrojoną w średnią kostkę, tak aby znalazła się pod mięsem.

Podsmażamy cebulę aż się ze złoci dokładamy grzyby i dolewamy zimnej wody.

Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu aż będzie miękka. To trwa ok 1 - 1,5 godz. i gotowe.

Ąby zagęścić sos wyciągamy mięso i odparowujemy wodę aż zgęstnieje lub dolewamy mąkę roztrzepaną we wodzie.

Podajemy z ziemniakami, kaszą lub poznańskimi pyzami. Możemy dodać czerwoną kapustę. Ja dodałem sałatkę którą robiłem jesienią w słoikach.  Smacznego.

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1