Mięso po kremlowsku

Składniki przepisu

 1 kg mięsa ( wieprzowina, wołowina, jagnięcina )

2 duże cebule

10 ząbków czosnku

kostka masła

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

1 łyżka octu

Wydrukuj przepis >>



 Nie wiem naprawdę skąd wziął mi się ten przepis, przeglądając stare zapiski wpadł w ręce no i rzeba spróbować. Zresztą brzmi zachęcająco.

Mamy ruskie pierogi chociaż Rosjanie ich nie znają, mamy rybę po grecku chociaż Grecy wielkie oczy robią, to możemy mieć mięso po kremlowsku chociaż nie wiadomo czy na Kremlu jest znane.

Najważniejsze jest to, że jest to proste, pyszne i sycące danie. Idealne do zrobienia w kociołku na ognisku. Smak rewelacyjny i powiem, kasza jęczmienna jest tutaj chyba najlepszym dodatkiem, chociaż można użyć pieczywa, ziemniaków lub co kto lubi.

Mięso kroimy w średnie kawałki

cebulę kroimy w krążki

masło kroimy w duże kostki

czosnek

siekamy grubo

Mięso wkładamy do rondla, na mięso kładziemy cebulę w krążkach, na cebuli masło

wlać wodę i ustawić na ogniu. Kiedy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy powoli pod przykryciem ok, 1 godzinę.

W międzyczasie na patelnię wrzucamy czosnek, dodajemy cukier, sól i ocet, dokładnie rozpuszczamy mieszając na ogniu i przekładamy do garnka z mięsem. Gotujemy jeszcze ok. godziny.

Teraz można podawać:

Wyborne danie które polecamy na ogniskowy kociołek

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1