No to KLOPS....

Składniki przepisu

 pół kilo mięsa mielonego

1 jajo

pół puszki groszku

2-3 łyżki bułki tartej

pieprz, sól

przyprawa huzarska

kozi bundz

skwarki ze słoniny

Wydrukuj przepis >>



Podkarpackie gospodynie słyną z tego że tworzą coś z niczego. To że oszczędność mają wyssaną z mlekiem matki to wie każdy kto tutaj mieszka. Te cudowne tereny niestety nie należały do najbogatszych. Trzeba było sobie radzić z tym co było akurat do dyspozycji.  Tak powstaje u nas większość potraw, prostych ale niezwykle smacznych. Bo przecież o to chodzi żeby wykorzystywać wszystko mając szacunek do każdego wytworzonego produktu.

Zostały skwarki po wytopieniu słoniny na smalec, zostały skrawki mięsa z wyrobu wędlin, zostało troszkę groszku w puszce z wykonanej sałatki, no i bundza koziego. I co z tego zrobić? No to klops i tak powstał

Do zmielonego mięsa dodajemy groszek, sól, pieprz, przyprawę huzarską, jajo i bułkę tartą. I wyrabiamy bardzo dokładnie.

Skwarki po stopionym smalcu

wykładamy na spód foremki

Na skwarki kładziemy wyrobione mięso

i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni na około 50 minut

15 minut przed końcem pieczenia, kładziemy na wierzch plastry koziego sera

i zapiekamy do końca

odstawiamy do wystygnięcia.

A oto No to klops. A do tego marynowane prawdziwki albo rydze i uczta że ach

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1