Pieczeń warstwowa z cebulką

Składniki przepisu

 1,5 - 2,5 kg karkówki

3-4 cebule

sól, pieprz

przyprawy w/g własnego smaku

Marynata - też dowolna w/g uznania

oliwa lub olej

Wydrukuj przepis >>



 Soczysta pieczeń warstwowa marynowana z cebulką to danie dla prawdziwych smakoszy dobrej wieprzowiny. Dodatek sosu jogurtowego da posmak południowy, dobry twardy pachnący koprem i dzikim chrzanem ogórek da posmak nasz bieszczadzki.

Dodatki dowolne. 

Najważniejsze jest to aby mięso lekko zamrozić ok. 2 godz.

Po tym czasie kroimy mięso krajalnicą lub bardzo ostrym nożem na plastry ok. 0,5 cm. Tak da się kroić tylko lekko przymrożone mięso.

Do miski wlewamy oliwę, przyprawy, sól i wkładamy pokrojone mięso i pokrojoną w piórka cebulę lub tak jak my robimy ekstra marynatę.

Zamarynowane mięso wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do wysokiej formy do zapiekanek

i tak warstwa po warstwie. Na wierzchu robimy pierzynkę z marynowanej cebuli i przykrywamy folią aluminiową

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 1,20 godz następnie zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy 30-40 minut polewając wytworzonym sosem.

Gotowe,

Wspaniałe, soczyste, kruche mięsko . Smacznego

 

 

 

przykrywmy folią i owdstawiamy do chłodnego na godzinę. Lepiej jest zrobić dobrą marynatę i zostawić na noc w lodówce.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1