Pieczone prosię w piekarniku

Składniki przepisu

1 prosiak  1o kg   / dostępne są w sprzedaży także 5 kg /

kasza perłowa

kasza gryczana

cukinia

papryka / kolorowa /

pomidory koktaijlowe i śliwkowe

sałata

czosnek

tymianek suszony

rozmaryn suszony

papryka słodka i ostra

liść laurowy

ziele angielskie

oliwa

piwo

sól i pieprz

folia aluminiowa

Wydrukuj przepis >>



Nadchodzą wolne dni majowe. Miałem wiele zapytań na pieczonego prosiaka w piekarniku na ogrodowe party. W sprzedaż są prosiaki 10 i 5 kg mrożone gotowe do pieczenia lub grillowania. Jest to super zabawa nie wspominając o unikatowym smaku.

Zaczynamy od zrobienia marynaty. Składniki podane sa przykładowo każdy może sporządzić sobie marynatę wg, uznania.

Kilka ząbków czosnku siekamy na drobno

dodajemy do pozostałych składników marynaty, tymianek, rozmaryn, papryka oliwa, sól i pieprz. Następnie dolewamy piwo jasne

Dajemy tyle piwa, żeby marynata nie była za rzadka.

Mieszamy wszystkie składniki razem

Rozmrożonego i osuszonego ręcznikiem papierowym prosiaka, nacieramy mocno marynatą wewnątrz

i na zewnątrz

Wstawiamy do lodówki lub chłodnego pomieszczenia na całą noc. Na drugi dzień układamy na blasze do pieczenia

  

i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 100 stopni na 20-25 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i nacinamy skórę

Skóra jest miękka i łatwo się nacina ostrym nożem.

nacięty. Teraz folią aluminiową zakrywamy oddzielnie uszy, ryjek, ogon i łapy żeby podczas pieczenia się nie spaliły

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do temperatury 160 stopni i pieczemy około 90-120 minut. Sprawdzamy czy równo się rumieni i zdejmujemy folią aluminiową. Podpiekamy jeszcze pół godziny i gotowe.

Upieczonego prosiaka przekładamy na dużą tacę albo deskę dębową. Dookoła wykładamy liśćmi sałaty

Przy prosiaku wysypujemy obie ugotowane na sypko kasze

Następnie wykładamy zapieczone warzywa, papryki pokrojone w kawałki, cukinię pokrojoną w plasterki, pomidory i czosnek

Sos spod pieczenia mieszamy z sosem z warzyw i polewamy kaszę i warzywa.

Uczta gotowa, smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2016-04-29 napisał/a:
"Do zawodowego pieczenia używałem pieca konwekcyjno-parowego. Jeżeli wstawiam przepis który można wykorzystać w domu, robię w normalnym piekarniku. Piekarnik w domu mam domowy,kuchnia Amica. Większy jak 10 kg nie wejdzie musi być większy piekarnik. To jest tylko kwestia jego ułożenia. Jeżeli by opierał się o ścianki piekarnika, należy te miejsca także izolować folią aluminiową."
Ocena: 0/5
 

tagor22 w dniu 2016-04-27 napisał/a:
"witam , wszystko jest ok... pytanie jednak jakie wymiary , długość prosiaka , ajaki jest piekarnik ? masz kuchnie zawodową !!!!"
Ocena: 0/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1