Schab z kością i ze skórą, pieczony

Składniki przepisu

piękny kawałek schabu ze skórą i kością 1,5 - 2 kg

kolendra ziarna 2 łyżki

gorczyca biała ziarna 2 łyżki

rozmaryn 4 - 5 gałązek

demi glace schłodzony  / jeżeli mamy /  nibawem opiszę jak zrobić lub ocet scherry 50 ml

sól i pieprz

 

Wydrukuj przepis >>



Przygotowujemy mięso. Jest tak piękny kawałek że muszę go sobie klepnąć.

Następnie bardzo ostrym nożem nacinamy skórę w romby. To znaczy nacinamy ukośnie. Obracamy i nacinamy jeszcze raz żeby nam wyszły romby 1 cm.

A tak wygląda po nacięciu

Przygotowujemy marynatę. gorczycę i kolendrę lekko kruszymy w moździerzu. Rozmaryn siekamy drobno i mieszamy z kolendrą i gorczycą. Jeżeli nie mamy demi glace to możemy do octu sherry wsypać nasze zioła.

Nacieramy delikatnie mięso ze wszystkich stron solą i pieprzem. Następnie smarujemy demi glace całe mięso lub nacieramy mieszanką octu sherry, gorczycy, kolendry i rozmarynu. Zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce na dwa dni.

Rozgrzewamy piekarnik do 85 max. 90 stopni. Mięso wstawiamy do wyższej blaszki z pokrywką. Podlewamy delikatnie wodą.

Zostawiamy tak na ok. 5 - 6 godzin aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 75 stopni. Sprawdzamy termometrem do mięs. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i ustawiamy piekarnik na 210 stopni. Zapiekamy 20 min.

Wyjmujemy i powinien wyglądać tak

Kto ma siłę niech odczeka co najmniej 10 minut żeby mięso odpoczęło. Ja takiej nie mam i skórkę muszę już chrupnąć. Od czasu do czasu uwielbiam cholesterol.

Możemy wyciąć kości , nie musimy bo mięsko jest prawie rozpadające się i wspaniale wilgotne. Szaleństwo.

Kroimy w plastry i podajemy według uznania. Z ziemniakami w różnej postaci, kapustą zasmażaną, bigosem na bogato, warzywami. Co Wam przyjdzie do głowy. Z wywaru w którym piekło się mięso można zrobić wspaniały sos. Oczywiście jeżeli zdążycie podać zanim nie zjecie.

Wspaniały soczysty z chrupką skórą kawał wspaniałego mięsa. Mniamuśne.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

BEATA w dniu 2014-10-17 napisał/a:
"z tą borówką...mniammmmmmmmmm pychota!!!"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1